KVK stopt met verkoop gegevens zzp-ers

0
362
KVK gegevens nog steeds verkocht ondanks strengere wetten

De KVK (Kamer van Koophandel) heeft aangegeven per 1 juli van dit jaar te stoppen met de verkoop van gegevens van zzp-ers en bestuurders van ondernemingen. Dit is in strijd met de privacywetgeving volgens de Autoriteit Persoonsgegevens.

De KVK won eerder al de Big Brother Awards omdat ze gegevens onvoldoende zou beschermen en zou doorverkopen aan derden. ZZP-ers zijn verplicht hun gegevens aan het bedrijf te geven om zich in te kunnen schrijven als ondernemer. Andere bedrijven kopen deze gegevens en benaderen zzp-ers ongevraagd voor het aanbieden van diensten of het verkopen van producten.

Naast de stop op de verkoop van gegevens gaat het bedrijf ook de privacyrisico’s van andere producten onder de loep nemen. “Blijken de producten van de Kamer van Koophandel niet te voldoen aan de privacywetgeving? Dan moet de Kamer van Koophandel maatregelen treffen”, zo zegt Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Naar verwachting zal het beoordelen van de producten aan het einde van het jaar zijn afgerond.

De Autoriteit Persoonsgegevens wil ook graag dat er wetten worden aangepast om gegevens beter te beschermen. Op die manier zou niet iedereen zomaar gegevens kunnen opvragen.