Hoe bouw jij je vermogen op als zzp-er?

0
739

Voor velen was het afgelopen jaar een druk jaar. Veel aanvragen, veel nieuwe klanten, veel adhoc leveren. Voor veel zzp-ers in de beveiliging betekende dat dan ook prima omzetcijfers. Maar hoe bouw je nu vermogen op als zzp-er?

Het opbouwen van reserves en vermogen kost over het algemeen veel tijd. De tarieven in de beveiliging zijn soms scherp, je vaste lasten gaan altijd door en af en toe moet je investeringen doen voor je onderneming. Ook de grootte van je buffer is afhankelijk van verschillende factoren. Daarom is het bijvoorbeeld heel verstandig direct te sparen voor bijvoorbeeld het vervangen van je auto.

Met pensioen gaan, het klinkt misschien nog heel ver weg en door alle bijkomende regels van de overheid (steeds later met pensioen kunnen gaan) denk je het misschien nog best even voor je uit te kunnen schuiven. Maar wacht er niet mee, maak een plan!

Maar hoe werk je nu aan het opbouwen van je vermogen?

Sparen. Dat klinkt misschien heel eenvoudig maar het blijkt in de praktijk toch heel lastig te zijn. Spaar daarom automatisch. Geef je bank de opdracht elke maand automatisch een bedrag over te boeken naar je spaarrekening.

Beleggen. Toegegeven, hier kleven wat meer risico’s aan en en je hebt wel specifieke kennis nodig over hoe je moet beleggen. En meestal gebruik je ‘extra’ geld om te beleggen. Maar het kan heel lucratief zijn om te gaan beleggen en de rendementen kunnen prima zijn. Heb je dus al wat geld opzij staan wat je niet direct nodig hebt? Dan kan beleggen een prima optie zijn om je vermogen te vergroten.

Besparen. De meeste mensen denken dat ze meer geld nodig hebben om vermogen op te kunnen bouwen en meer moeten werken. Maar besparen zorgt ook voor extra geld. Bespaar je elke maand 100 euro dan is dat 1200 euro per jaar die je ook kunt sparen of kunt beleggen. Of je geeft die 1200 euro per jaar weer uit aan geldbesparende dingen, zoals het aflossen op je hypotheek of die ene openstaande schuld.