Ministerie: De meeste zzp-ers zijn eigenlijk werknemer

0
260
ministerie denkt dat merendeel ondernemers werknemer is
ministerie denkt dat merendeel ondernemers werknemer is

Het Ministerie van sociale zaken heeft samen met de Belastingdienst een digitale vragenlijst aangemaakt voor ondernemers. Daaruit blijkt dat het gros van de deelnemers (ondernemers) gezien kunnen worden als werknemer. Dit maakte minister Koolmees bekend.

De vragenlijst die door het ministerie webmodule wordt genoemd is voorgelegd aan 50.000 werkgevers, zzp-ers en vakbonden. Ruim 8000 van de aangeschreven opdractgevers hebben de vragenlijst inmiddels ingevuld.

Het formulier is vooral bedoeld om opdrachtgevers zekerheid te geven als ze een zzp-er inhuren. Door middel van het formulier kunnen opdrachtgevers zien of ze met een zelfstandige te maken hebben of juist met een werknemer. Dan wordt ook duidelijk of er iets geregeld moet worden met betrekking tot verzekeringen en loonbelasting etc.

Voor het kabinet is de uitkomst in ieder geval reden om meer te weten te komen over de huidige constructies. Ze gaat hiervoor discussies organiseren.

De webmodule is nog niet helemaal perfect, sommige opdrachtgevers vonden vragen te moeilijk en de lijst te lang. Uiteindelijk moet de module in 2020 helemaal klaar zijn.

Minister Koolmees heeft eerder al te kennen gegeven dat er een minimumtarief moet komen van 16 euro per uur voor zzp-ers. Ook moeten zzp-ers die meer dan 75 euro per uur factureren makkelijker een zelfstandigenverklaring kunnen krijgen.