Kans op armoede grootst voor zzp-ers

0
373
Kans op armoede groot voor zzp-ers

De kans op armoede is van alle werkende Nederlanders het grootste voor zzp-ers. In totaal zijn er in Nederland 188.000 mensen die werken maar vallen onder de ‘werkende armen’.

Het CBS maakte een berekening en ging daarbij uit van een inkomen van 1040 euro voor eenverdieners en 1960 euro voor een echtpaar met twee kinderen. Van alle werkende Nederlanders zit ruim 2,5 procent onder deze grens. De cijfers die het CBS berekende zijn gebaseerd over het belastingjaar 2017.

Het aantal zzp-ers die ook onder de groep werkende armen vallen steeg ook. Het percentage steeg van 8,1 procent naar 8,6 procent. Ondanks dat Nederland in een enorme economische groei zat in 2017, de grootste in tien jaar, merkten een aantal Nederlanders daar niks van. In sommige gevallen is niet iedereen arm terwijl het inkomen wel laag is. Mensen die hun woning hebben afbetaald en weinig vaste lasten hebben vallen niet onder deze groep.

Allochtone zzp-ers lopen een groot risico op armoede. Hier ligt het percentage nog veel hoger, namelijk 15 procent. De eerst generatie allochtonen is vaak laag opgeleid, de tweede generatie gaat om jongeren die meestal minder verdienen.

Vakbond CNV vind de resultaten schokkend. “Armoede onder zzp-ers is de zoveelste uitwas van de doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt. Het is een ontwikkeling waar het CNV al jaren tegen waarschuwt”, zegt CNV voorzitter Arend van Wijngaarden. “Het zzp-schap is vaak helemaal geen vrije keuze, maar de weg naar armoede. We roepen werkgevers op om werknemers een vaste baan te bieden. Nu het economisch goed gaat, wordt het tijd dat iedereen meeprofiteert”.

Maarten Post van Stichting ZZP Nederland reageert laconiek op de conclusief van het CBS: “Wat wij zien, is dat het over het algemeen best goed gaat”.

Post is van mening dat het CBS een te ruime definitie hanteert van zzp-er. “Bijvoorbeeld iemand met een internetwinkeltje waar hij wekelijks een paar uur in steekt. Of een muziekleraar die is ontslagen en in de markt wat geld probeert te verdienen door zijn prijzen te laten zakken. We noemen een student die bezorgt voor Deliveroo ook geen zzp-er. Die heeft gewoon een bijbaantje. zzp-ers zijn ondernemers.”