Slimme aftrekposten voor de aangifte 2018 voor het gebruik van je auto. Wat kun je ook alweer met die auto van de zaak en wat mag je absoluut niet doen? We zetten het hier voor je op een rijtje.
Als zzp beveiliger rijd je vaak heel het land door naar opdrachtgevers. Je maakt veel kilometers en autorijden is tegenwoordig behoorlijk kostbaar. Slimme aftrekposten voor je auto zijn dus fiscaal gunstig, er zijn wel regels aan verbonden. Hoeveel belasting je mag aftrekken over je auto hangt bijvoorbeeld af of de auto toebehoort aan het vermogen van je bedrijf of tot je eigen privévermogen.
Zakelijk en privégebruik:
Rijd je als ondernemer minder dan 500 kilometer per jaar privé met je auto dan wordt deze aangemerkt als auto van de zaak. Gebruik je de auto meer dan 500 kilometer per jaar privé dan kun je kiezen of je de auto ziet als privévermogen of zakelijk vermogen.
Je privéauto gebruiken voor zakelijke ritten:
Rijd je privé een auto dan kun je die uiteraard ook gebruiken voor je bedrijf. Elke rit die je zakelijk rijdt kun je belasten met 19 cent per kilometer. Dit bedrag geldt ook als je besluit een auto te huren.
Je auto van de zaak gebruiken voor privéritten:
Als je in een auto van de zaak rijdt dan mag je alle autokosten aftrekken van je winst. Gebruik je je auto van de zaak ook om vrienden te bezoeken, naar feesten te rijden of om op vakantie te gaan dan betaal je daar extra voor. Je moet dan een bedrag optellen bij de winst voor het privégebruik. Dit noemen ze de bijtelling. De bijtelling is een percentage van de nieuwwaarde van de auto.
Bijtelling hoeft dus niet als je onder die 500 kilometer per jaar blijft qua privégebruik. Alleen als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met je auto van de zaak krijg je te maken met bijtelling. Let er op dat deze kosten behoorlijk kunnen oplopen. Maak vooraf dus een goede afweging of het zakelijk rijden financieel uit kan. Je moet sowieso een sluitende kilometeradministratie bijhouden als je privé gebruik maakt van je auto van de zaak en onder die 500 kilometer per jaar blijft.
Bijtelling voor het privégebruik:
De hoogte van de bijtelling die je moet betalen is helemaal afhankelijk van het type auto, de nieuwwaarde en de datum waarop de auto op kenteken is gezet.
Auto’s die in 2018 op kenteken zijn gezet kennen 2 tarieven. 4 procent bijtelling voor volledig elektrische auto’s en 22 procent voor alle andere auto’s. Is de auto eerder op kenteken gezet dan moet je vijf jaar achter elkaar de bijtelling toepassen van het jaar dat de auto op kenteken is gezet. Als je dus een auto hebt gekocht die in 2015 op kenteken is gezet en in dat jaar gold een bijtellingspercentage van 15% dan kun je dat percentage hanteren tot en met 2020.
Youngtimers en belasting:
Veel ondernemers schaffen een youngtimer aan. Reden is vaak de lage bijtelling die je over een dergelijke auto afdraagt. Dat is namelijk 35 procent van de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde.
Je auto en BTW:
Als ondernemer kun je de BTW op goederen en diensten voor je bedrijf terugvragen. Je mag dit verrekenen met de BTW die je zelf in rekening brengt. Rijd je je auto zakelijk dan kun je alle kosten opvoeren in je boekhouding, en je kunt dan ook alle BTW (bijvoorbeeld van brandstof en onderhoud) verrekenen.