Ruim een miljoen zzp-ers arm naar pensioen

0
445
Veel zpp-ers doen niets aan pensioen

Meer dan een miljoen zzp-ers doen praktisch niets aan hun pensioenvoorziening. Dat kan behoorlijke problemen opleveren, ze kunnen zich dan financieel weinig meer veroorloven.

Vergelijkingsplatform Finner, opgezet voor particuliere beleggers, is van mening dat zzp-ers zouden moeten gaan beleggen voor de lange termijn. Sparen levert in verhouding weinig tot niets op.

Bart Spronk van Finner: “Maar hoe je moet beleggen, wordt zzp-ers en ondernemers vaak moeilijk gemaakt. Misschien willen ze wel, maar lukt het gewoon niet omdat de markt veel te ondoorzichtig voor particulieren is om goede financiele keuzes voor een langere periode te kunnen maken.”

“Het blijkt gewoon nodig omdat het vaak complex is en particulieren vrijwel nergens onafhankelijk advies krijgen. Als het gaat om pensioenaanbod weten ze bijvoorbeeld vaak niet hoeveel ze fiscaal gunstig met lijfrentes kunnen opbouwen voor de komende dertig, veertig jaar. Terwijl dat financiele plan voor de lange termijn wel iets is waar ze zich mee bezig moeten houden.”

Finner is puur een vergelijker en biedt zelf geen producten aan. De inkomsten komen van onder andere banken die betalen om in contact te komen met beleggers.

Naast beleggen kan ook vastgoed een lucratieve investering zijn voor ondernemers. Vastgoed kan worden verhuurd en in een gunstige tijd met winst worden doorverkocht.