ZZP-er onbeschermd als klokkenluider

0
730
Klokkenluider niet beschermd

Misstanden melden? Ga er maar vanuit dat je niet wordt beschermd. Ondanks beloftes van het kabinet om de klokkenluidende zzp-er beter te beschermen is hier nog niets van terecht gekomen. Het huidige wetsvoorstel voorziet niet in een betere positie voor de zzp-er die zaken aan de kaak wil stellen.

In het huidige wetsvoorstel worden alleen klokkenluiders beschermd die werkzaam zijn in de private sector. In de publieke sector en bij stichtingen en verenigingen zijn de klokkenluiders eigenlijk vogelvrij.

Anne Scheltema Beduin van Transparency International tegen BNR: “Helemaal onderaan in die toelichting staat dat ze menen geregeld te hebben dat het ook voor de overheid geldt, maar als je de wettekst leest, dan staat dat er dus gewoon niet”.

Daarnaast is het ook heel lastig om te bewijzen dat je uiteindelijk bent ontslagen of geen opdrachten meer krijgt omdat je misstanden aan de kaak hebt gesteld. De klokkenluider moet dat namelijk kunnen bewijzen. Volgens Scheltema Beduin zou dat ook anders kunnen: “Laat de werkgever aantonen dat dat niet het geval is, dan is de klokkenluider weer aan zet”.