Vangnetregeling gemeente onbekend bij meeste zzp-ers

0
1525
Vangnetregeling

ZZP Nederland heeft een onderzoek gedaan onder zzp-ers waaruit blijkt dat 80% van de ondervraagde zzp-ers niet bekend is met het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen dat door de gemeente wordt uitgevoerd. Slechts 1 op de tien zelfstandigen weet wat de voorwaarden zijn van de vangnetregeling en voor wie hij eigenlijk is bedoeld.

De regeling is in het leven geroepen om zelfstandigen die door een financiƫle moeilijke periode gaan te ondersteunen. Door de regeling kan de onderneming blijven bestaan en komt een ondernemer niet terecht in de bijstand. Als de onderneming levensvatbaar is dan kan de gemeente een krediet verstrekken. Wel dient de ondernemer daarover rente te betalen.

Ook ondernemers die graag een startkapitaal willen kunnen gebruik maken van deze vangnetregeling. Veel ondernemers maar ook ambtenaren waren en zijn onvoldoende op de hoogte wat de regeling inhoudt, wat de voorwaarden zijn en hoe de regeling toegepast kan worden. Daardoor komt de regeling niet tot zijn recht.

ZZP Nederland roept gemeenten daarom op de communicatie te verbeteren over de vangnetregeling zodat deze meer toegankelijk is. De regeling zou er onder meer voor kunnen zorgen dat faillissementen kunnen worden afgewend.