Doe als zzp-er de “werk en longen check”

0
416
Doe de online check

Als zzp-er kom je vaak op veel verschillende werkplekken. Soms werk je met of vlakbij gevaarlijke stoffen. Blootstelling aan deze stoffen kan er voor zorgen dat je gezondheid in gevaar komt. Daarom is er door de Long Alliantie Nederland en het Longfonds de Werk en Longen Check gelanceerd.

Met deze online check kun je controleren of je in aanraking komt met stoffen die invloed kunnen hebben op je luchtwegen. Ook komt de site met tips en informatie om dit tegen te gaan.

Elk jaar overlijden er ruim 4000 mensen aan beroepsziekten, 3000 hiervan komen te overlijden door blootstelling aan stoffen op de werkplek. Verschillende longziekten kunnen erger worden door blootstelling aan stoffen op het werk. Denk daarbij aan ziektes zoals COPD of longkanker. Het gaat niet altijd om asbest of lasdampen. Ook schoonmaakmiddelen, graanstoffen, kleurstoffen en houtstoffen kunnen een negatief effect hebben op de gezondheid. Je kunt allergisch worden, stoflongen krijgen of kanker.

Door de nieuwe check kun je door middel van zes vragen kijken of je op je werkplek wordt blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. www.werklongencheck.nl